Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Dopnej?

Fråga: Vi har kompisar som precis fått barn och skall ha ett barndop med både släkt och vänner. Dessa kompisar träffar vi inte speciellt ofta då de bor en bra bit upp i Sverige. Varken jag eller min sambo känner för att åka 70 mil för att gå på ett barndop. Kan man tacka nej? Och om vi nu måste gå så måste vi ha barndop där vi bjuder både släkt och vänner när det blir aktuellt??

Svar: Man har absolut rätt att tacka nej till ett barndop, precis som till alla andra inbjudningar! Det finns inget tvång att närvara. Skriv eller ring eller mejla ”tack för inbjudan till dopet, tyvärr kan vi inte vara med på grund av avståndet, men vi skickar varma lyckönskningar till (babyns namn) och er!”

Ni måste inte alls själva ha barndop med en mängd gäster, egentligen är dopet en utpräglad familjetillställning och inte det stora kalas för alla bekanta som numera är rätt så vanligt. Man väljer som dopbarnsförälder precis hur man vill ha det, enbart den närmaste familjen, eller fler gäster.

Magdalena Ribbing