Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 23:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/01/ko-kryssare/

ETIKETTFRÅGAN

Kö-kryssare?

Fråga: Jag har på senare tid märkt att det blivit vanligare, att folk i till exempel snabbköp eller systembolag korsar köerna för att komma dit de ska. Helt frankt går de fram emot köande och tycker att de ska maka på sig så att de kan korsa kön istället för att gå runt. Man kan se dem korsa flera köer bara för att förkorta sin egen transportsträcka och därigenom besvära flera människor som kanske måste lyfta upp sin egen varukorg och ta ett steg åt sidan för att släppa igenom dessa kö-kryssare.

Ska man låta bli att flytta på sig och säga: “du får faktiskt gå runt kön”?

Svar: Vilket bra ord – kö-kryssare! Tack för det!

Detta kö-kryssande är något som du får finna dig i. Att maka sig ett steg för att släppa igenom någon som därmed slipper gå många meter extra bör vara helt självklart. Det handlar om vanlig medmänsklighet, vanlig hänsyn, vanlig anpassning. Du som står i denna kö är ju inte fastklistrad på just den fläcken på golvet utan ska ändå röra dig framåt i takt med att framförvarande når kassan. Då får du stå ut med att flytta dig ett steg för att underlätta för en medmänniska.

Den dag du själv är trött, har ont i ett ben eller två, har svårt att bära, har bråttom hem blir du också glad för att andra hjälper dig genom att ta ett litet steg åt sidan för din skull. Att säga "du får faktiskt gå runt kön" som du föreslår vore hänsynslöst, drulligt och modernt självupptaget i övermått. Så släpp igenom de som behöver kö-kryssa och ge dem ett vänligt leende på vägen.

Magdalena Ribbing