Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/01/sensvarare/

ETIKETTFRÅGAN

Sensvarare?

Fråga: Jag ska snart ha fest och har skapat ett evenemang på Facebook dit jag bjudit in vänner. Har i inbjudan förtydligat att jag behöver veta senast x datum eftersom det ska bjudas på mat och dryck. Ett par dagar innan denna "deadline" skrev jag även en påminnelse om detta. Många inbjudna lyser med sin frånvaro och jag förväntar mig absolut inte att alla som inte tänkt komma aktivt måste tacka nej. Däremot finns det dom som fortfarande står på både "kanske"- och "inte svarat ännu"-listan och som en efter en nu tackar ja trots att "sista-anmälningsdatum" passerat.

Antagligen tänker de helt enkelt inte på förberedelser och budget som är baserade på antal gäster. Men jag tycker ändå det är lite "arrogant" att inte ens fråga om det fortfarande är okej att man kommer trots sent ja-tackande. Jag ser gärna dessa personer på festen men det fungerar inte med maten om ca 10-12 personer extra tackar ja - i så fall behöver vi planera om, alternativt att alla helt enkelt får mindre portioner, vilket för mig som värdinna skulle kännas obekvämt, och inte heller schysst mot dem som redan från början varit tydliga med att de kommer.

Min fråga är alltså hur man på bästa sätt kan meddela dessa senanmälare att de är mycket välkomna till festen men att vi tyvärr inte har möjlighet att bjuda på middag/dryck. Är det ens möjligt att framföra detta? Skulle man även kunna kunna framföra detta på ett smidigt sätt som ett "allmänt" meddelande på evenemangets sida på Facebook? Jag vill inte framstå som snål, sur eller förnärmad, utan att det framgår att det helt enkelt handlar om de praktiska omständigheterna.

Svar: Utan att ha koll på Faceboketiketten eftersom jag själv inte vill vara med där och därför inte vet hur den eventuella etiketten är eller hur man förväntas bete sig där, förmodar jag att du där kan skriva att de som anmält sig i tid är välkomna, men att det tyvärr inte av administrativa skäl går att ordna mat och dryck till dem som kommit försent med sin anmälan. Det är vänligt att låta de senanmälda vara med på festen efter middagen och det påpekar du förstås, alltså att de är välkomna då.

Hade du bjudit på gammalt vanligt sätt med bjudningskort så hade du kunnat meddela de som inte svarat i tid men ja-tackat påtagligt senare att arrangemanget nu blivit fulltecknat och att de därför tyvärr inte kan bjudas på mat och dryck men är välkomna efteråt. Det vore inte fantastiskt generöst förstås och skulle säkert åstadkomma sura reaktioner men samtidigt kan man som värdperson inte hålla öppet för alla slashasar som inte orkar svara i tid.

Magdalena Ribbing