Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 21:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/02/massagenej/

Etikettfrågan

Massagenej?

Fråga: Jag behöver tips på hur jag ska förhålla mig i en besvärande situation. Jag jobbar i ett öppet kontorslandskap med förhållandevis många kollegor. Stämningen på kontoret är öppen och vi har roligt på jobbet. Så långt är allt bra. Ibland när jag sitter och jobbar vid min dator kommer någon av mina manliga (yngre) kollegor fram och masserar mig. Inte på något "sliskigt" sätt, men opassande av flera självklara orsaker. Hur ska jag på ett vänligt, men bestämt sig betacka mig massagen?

Svar: Det är säkert enbart vänligt menat. Numera masserar ju skolbarnen varandra i ett slags morgonövning i många skolor. Man förutsätts vara glad och tacksam om någon gör sig besväret att massera ens axlar och nacke. Men allt berörande av den arten måste vara frivilligt från båda håll. Så du kan vända dig om när dina kolleger börjar sitt masserande och vänligt säga "tack för din omtanke men jag avstår, jag mår bättre utan massage". Eller säg muntert “tack, men nej tack, jag har massageallergi”.

Inte anklagande eller aggressivt förstås, bara vänligt avböjande, så att det inte blir problem med de snälltänkande arbetskamraterna.

Magdalena Ribbing