Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-12 03:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/05/arbetsbordslunch/

Etikettfrågan

Arbetsbordslunch?

Fråga: Hur ska man ställa sig till arbetskamrater som tar med sig sina müsliskålar och smörgåsar till arbetsbordet på morgonen, mitt på dagen eller vid lunchtid.

I det här specifika fallet handlar det om en tidningsredaktion där det normalt är ganska rörigt, folk springer fram och tillbaka och alla tar med sig kaffekopparna till sina skrivbord.

Men nu har frågan ställts hur man ska se på ätandet vid skrivbordet, hälsar en som aldrig frågat förr.

Svar: Det är ett problem på många arbetsplatser med ätande-kaffedrickande-godissmaskande vid gemensamma arbetsbord. Inte minst mat som sprider lukt, typ taco och thaimat, som jag ofta får frågor om till min spalt - alltså hur andra ska kunna hindra luktmatsätarna.

På förekommen anledning, alltså frågor till spalten, har jag i min nya bok "Etikett på jobbet" skrivit en del om detta, likaså i mina frågesvar. Min bestämda uppfattning är att mat och dryck vid ett gemensamt arbetsbord måste vara uttryckligen accepterat av alla för att få förekomma. På din redaktion har ni, förmodar jag, möten med alla då och då, och ett sådant är rätt tillfälle att ta upp ämnet. Avstå från att peka ut någon speciell person, men säg att det har blivit ett visst problem med ätandet vid arbetsbordet, och att du undrar om alla kan enas om något slags rätt och fel angående detta.

Alldeles personligen tycker jag att ätande ska ske i därför avsedd omgivning, vilket mycket sällan är ett arbetsbord som man delar med andra. Eftersom jag hemföll ibland åt detta när jag var verksam på Dagens Nyheters redaktion har jag stor förståelse för företeelsen, vilket inte hindrar att ätandet vid arbetsbordet i andras sällskap måste vara accepterat av dessa.

Magdalena Ribbing