Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-07 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/05/kiltbarande/

ETIKETTFRÅGAN

Kiltbärande?

Fråga: Hur fungerar det här med kilt egentligen? Jag tycker att skotsk kilt med tillbehör är snyggt, och hade tänkt mig att skaffa en komplett mundering. Finns det några regler skrivna eller oskrivna angående kilts bärande? Det finns ju naturligtvis ingen lag som reglerar detta men vad anses som lämpligt och mindre lämpligt. Finns det färger och rutmönster man bör undvika, och finns det de som är bärbara för vem som helst? Jag är svensk och har ingen anknytning till Skottland.

Svar: Det får nog anses som olämpligt att ha kilt om du inte har skotskt påbrå eller någon annan riktig anledning att bära kilt, lika konstigt som om en skotte skulle klä sig i en hembygdsdräkt från exempelvis Dalarna för att han tyckte att det var snyggt.

Så svaret på din fråga är att du inte ska ha kilt. Det kommer att väcka en del undran för att inte säga löje om du bär en utpräglad hembygdsdräkt från en trakt som du inte har något att göra med.

De som har skotskt påbrå någonstans bakom sig kan ha kilt med rutmönster som hör till deras klan. Man "lånar" inte andras mönster eller väljer det som är snyggt, utan håller sig till det mönster som hör till ens egen klan. Möjligen finns ett rutmönster som är helt neutralt men det känner jag inte till i så fall. Den alltid lika kunniga kommentatorskretsen kanske gör det?

Magdalena Ribbing