Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-01 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/07/klassdebatt/

ETIKETTFRÅGAN

Klassdebatt?

Fråga: Jag fick häromdagen en utskällning av min flickvän efter att hon frågade vilken samhällsklass jag skulle placera henne i. Frågan kom på tal efter att vi såg ett inslag på teve där social klass i Sverige diskuterades. Jag sa att hennes klassbakgrund naturligtvis är helt irrelevant för mig, och undrade varför hon vill ha min åsikt i frågan. Hon fortsatte propsa på att få ett svar, och eftersom vi hade druckit ett par glas vin, och jag inte orkade hålla på och tjafsa, så sa jag - efter mycket insisterande från hennes sida - att "du är väl medelklass".

Då blev hon genast stött, och undrade vad som får mig att tro det. Jag sa att hennes bakgrund väl är typisk stabil medelklass - hon är jurist, hennes mamma var lärarinna, och hennes pappa är pensionerad statstjänsteman. Efter detta frågade hon mig vad jag anser att jag har för bakgrund. Då sade jag att jag skulle föredra om vi kan fortsätta diskussionen någon annan gång, eftersom det verkade vara ett ganska infekterat ämne (dessutom hade vi druckit alkohol).

Hon vägrade släppa ämnet, sa att hon bara vill att jag ska säga vilken klass jag anser mig tillhöra, och sen kan vi fortsätta titta på tv-programmet. Till slut gav jag mig och sa att jag anser mig tillhöra övre medelklassen samt kort varför. Då blev hon eld och lågor och undrade "hur jag kan tro att jag är bättre än hon, hur jag kan tycka att mina föräldrar är finare än hennes". Jag blev helt ställd och sa att jag absolut inte skulle skriva under på någon av de sakerna. Jag påpekade att hon mer eller mindre hade tvingat av mig dessa s.k. analyser, och att jag inte lade något värde i dem. Efter en stund av fortsatt gormande lugnade hon ner sig och vi fick en fortsatt trevlig kväll, trots allt.

Jag har två frågor:

Vad kan man göra för att på ett taktfullt sätt avleda en situation som man misstänker kommer leda till en obehaglig konfrontation, om man inte har möjlighet att lämna rummet och om det visar sig mycket svårt att byta samtalsämne (som i exemplet ovan, dvs.)?

Löper diskussioner om social klass alltid risk att spåra ur nära dessa förs med svenskar? Jag är själv finlandssvensk och har bott i flera europeiska länder, men har aldrig upplevt att det här med klass är helt tabu. Det må vara ett känsligt ämne i många länder, men är det ett totalt "no-no" att diskutera detta med svenskar?

Svar: Båda dina frågor är intressanta och svåra att ge riktigt bra svar på: finns det klassuppdelning i dagens samhälle, och hur får man slut på en hopplös diskussion. Kommentatorerna kommer säkert att ha invändningar och synpunkter på framförallt klassbegreppet. De välkomnas, alltid spännande att se vilken nivå som detta ämne når.

Mitt svar ,grundat på min personliga erfarenhet och uppfattning i brist på begriplig forskning, är att de så kallade samhällsklasserna finns. Men de finns inte kvar i den mening där "överklass" förr innebar god stil, god uppfostran, insikt i gott beteende, vänlighet mot alla oavsett rang, bildning med mera - däremot inte  detsamma som ekonomisk rikedom. Medel- och arbetarklasserna hade flera av dessa dygder som de kanske kan benämnas, men de förväntades inte känna till eller intressera sig för skillnaden mellan kavaj och smoking, för att beskriva det grovt.

I dag finns inte den uppdelningen, guskelov kan jag säga - men begreppen används fortfarande i andra meningar.

“Överklass” anses av personer som är fast i gamla föreställningar vara lika med adel, vilket är helt fel. Av andra anses denna diffusa överklass i dag vara liktydigt med tillgång till pengar så att man kan klä sig i dyra kläder och spruta champagne på varandra på krogen, vilket i den tidigare begreppsvärlden hade betraktats som totalt, som man då sade, underklassigt (ett dystert ord som bör försvinna). Det är lika fel som att adelstillhörigheten konstituerar överklass.

Så hur man korrekt inordnar sig eller andra i en av dessa enligt min uppfattning felaktiga och svårdefinierade "klasser" vet jag inte, och förmodligen ingen annan heller. Men det beskedet hade kanske inte din flickvän nöjt sig med, om jag tolkar din fråga rätt. Om det är lättare att diskutera klasser och skillnader i Finland än i Sverige vet jag inte, men vet ur min långa erfarenhet av frågor till min spalt att när det kommer frågor från finlandssvenskar vilket inträffar ganska ofta är det oftast angående ganska sofistikerade sällskapslivsproblem, som handskar till frack.

Beprövat sätt att ta sig ur en besvärlig diskussion så som du beskriver den du befann dig i, är att vänligt säga "vet du, jag har ingen vidare koll på det här men jag ska forska på nätet/biblioteket och så kan vi återuppta diskussionen när jag har bättre underlag". Det är ett tryggt och bra sätt som inte rimligtvis kan irritera någon.

Sedan måste man ju återgå till ämnet vid tillfälle, men kan då med fördel förlägga det till en spiknykter förmiddag.

Magdalena Ribbing