Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 23:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/08/barnkalastvang/

Fråga om hyfs och stil

Barnkalastvång?

Fråga: Jag har en bror med tre ganska små barn.

Varje gång något av barnen fyller år blir jag inviterad att fira. Det blir då en lördag eller söndag mitt på dagen.

Jag är inte det minsta intresserad att sitta inne och äta bullar och tårta. Jag är mån om mina helger då jag gärna är ute på promenader.

Måste man ställa upp? Kan jag säga som det är att jag inte gillar att sitta inne på helger? Kan jag föreslå ett alternativ, exempelvis att vi träffas någon kväll istället?

Jag har inget emot att träffas, det är bara formen det är fel på.

Svar: Tre barn blir tre födelsedagar per år - så förskräckligt betungande för en faster borde det inte vara att avstå från sin helgpromenad dessa tre gånger per år. En lördag eller söndag ger vanligen möjlighet att förlägga promenaden till den tid då barnkalaset inte pågår, det börjar väl knappast kl tio och pågår knappast heller till skymningen.

Det jag menar är att man ibland som släkt får se en aning förbi sin egen bekvämlighet, och "uppoffra" sig för dem man är befryndad med. Vore det tio barn och tio kalas kunde din fråga vara lite mer förståelig.

Så jag tycker att du ska ställa upp, som du skriver, och stå ut med dessa tre gånger per år, för brorsbarnens skull inte minst – tänk på det trevliga i att vara faster, det måste vara lika roligt som att vara moster, och det är härligt vet jag av egen erfarenhet, jag har sju systerbarn som firas så mycket som möjligt.

Magdalena Ribbing