Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-11 13:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/08/madameartighet/

ETIKETTFRÅGAN

Madameartighet?

Fråga: I lördags blev jag vid två olika tillfällen kallad madame. I artigt syfte bör kanske tilläggas.

Har vid andra tillfällen också blivit kallad madame, bland annat av en läkare på en vårdcentral.

Är detta vedertaget nu för tiden? Jag är inte alls bekväm med att bli kallad madame. Visserligen är jag 64 år och kraftigt byggd. För mej låter det nedsättande.

Svar: Ditt utseende har inte ett enda dugg med tilltalet Madame att göra. Och inte är det nedsättande heller, inte alls - tvärtom är det korrekt tilltal för en fransk kvinna, för alla från kungliga damer till ofrälse. Min dam, min fru är översättningen, på hövligt sätt med ordet “min” framför. Mademoiselle, fröken, har samma prefix, men frökenbegreppet har i dagarna avskaffats av den franska regeringen i alla myndighetssammanhang. Samma slags slut med alla fröknar till förmån för fruandet gjorde Dagens Nyheter förra seklet.

“Frun” kunde man säga man förr när man inte kände till namnet på den kvinna man talade med, eftersom niande utan föregående direkt tilltal var ohövligt. Madame är en elegantare ersättning för "frun" - men det betyder ju samma sak.

Men varför inte vänligt uppmana de som madammar dig: “du får gärna säga du till mig.”

Magdalena Ribbing