Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 17:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/12/odricks/

ETIKETTFRÅGAN

Odricks?

Fråga: Jag skulle gärna vilja ha litet etikettråd om dricks på restaurang. När och om ger man dricks, är det när man har fått mer service än väntat eller
bara det man kunde vänta sig eller efter hur bra maten smakade. Eller bör man alltid ge dricks? Med undantag av snabbmatställen förstås.
Eller är det så att för en finare och dyrare restaurang ger man alltid dricks? Jag vill inte verka och inte vara snål, men det kostar ganska mycket
att äta ute ändå, så egentligen tycker jag att det borde ingå i priset, det skulle göra livet enklare.

Svar: Dricks är en gammal tradition med grund i att den som fått en tjänst utförd ger en slant till den som är fattigare och har gjort jobbet för att den personen ska kunna dricka en skål till ära (eller önskan om god hälsa) för den som har betjänats.

Numera förekommer dricks vanligen bara på krogen, i taxi och på hotell, ibland i frisersalonger och liknande. Ingenstans är den nödvändig.

Man ger inte dricks när man är missnöjd utan som en erkänsla för ett bra bemötande och en trevlig upplevelse. Eller föralldel, av ren rutin. På krogen är det sällan serveringspersonalen som har lagat maten, är man extra förtjust i maten säger man det till den som serverar, för vidare befordran till kocken. Ofta läggs dricks i en gemensam trunk och delas av all personal.

Det är trots alla försök att avskaffa dricksen vanligt i dag att kroggäster rundar av notans belopp uppåt, ofta till omkring tio procent av beloppet. Men det är absolut inte nödvändigt, man kan lika gärna avstå från att ge något extra. Din fråga om dricks särskilt på lyxkrogar är berättigad, där är det vanligt att gästerna ger den som serverat en slant. Men inte heller där är det nödvändigt, till skillnad från exempelvis USA där dricksen är en  del av personalens lön.

Magdalena Ribbing