Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 16:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/13/atovanligt/

Etikettfrågan

Ätovänligt?

Fråga: Det senaste tiden ser man på TV i olika matprogram hur kockarna staplar upp maten till små torn. Detta gäller speciellt förrätter. Tyvärr ser man aldrig hur man äter dessa rätter snyggt. Får man fälla tornet? Hur äter man dessa många gånger fantastiska skapelser snyggt enligt hyfs och etikett? Jag har tackat nej till många restaurangmiddagar av anledningen att jag inte vet hur jag ska tackla problemet.

Svar: Visst är det fånigt med matuppläggningar som är som skådebröd, alltså inte ätvänliga. Jag har sett detsamma som du. Det enda man kan göra när man ska äta dessa "finesser" är att diskret fälla tornet så att det ligger ner och blir möjligt att angripa hyfsat för att få i sig det säkert mycket läckra tornet.

Men du ska verkligen inte tacka nej till middagar på grund av tornfallsrisken, alla kring bordet har ju exakt samma problem.

Magdalena Ribbing