Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 12:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/15/platspassare/

Etikettfrågan

Platspassare?

Fråga: Jag och min man var på café Lyran vid Mälarens strand efter en ljuvlig cykeltur i vårsolen. När vi köat en lång stund fick vi köpa våra bakverk och kaffe, och kunde gå vidare in i de vackra sekelskiftessalongerna med utsikt mot Mälaren för att hitta en sittplats. Vi blev både bestörta och irriterade när vi fann inte mindre än fyra tomma bord - "passade" genom handskar och sjalar slängda över stolar och bord. Inte en människa. Ett enda bord fanns omarkerat ledigt, i ett stökigt hörn invid köket. Där satte vi oss. Vi hann både dricka vårt kaffe och äta våra bakelser innan de som passat borden tog sina platser i besittning.

Detta är inget nytt. På ett enda ställe som vi känner till, nämligen Kajsas fisk i Hötorgshallen, håller man styvt på att kunderna inte får passa bord utan finna sig sina platser när de väl köat sig fram till kassan och fått sin mat med på brickorna. Det gillar vi! Vi tycker att det är ett oskick att först passa en plats och därefter köa och köpa det man vill ha medan bra platser under tiden står tomma och oanvända medan folk irrar runt med matfullastade brickor utan att hitta någonstans att sitta.

Det är ju helt idiotiskt, vad är detta för ett bondskt förhållningssätt och vad avspeglar det för slags världssyn? "Bättre att jag paxar platsen och den får stå tom och vänta på mig medan du kan stå med din bricka utan sittplats, huvudsaken att jag får den plats jag vill ha!" Egocentriskt och korkat, så tycker vi! Vad ska man göra?

Svar: Det är hopplöst med detta markerande av plats, men otroligt svårt att hindra, tydligen. Samma typ av fråga har varit uppe flera gånger tidigare i min spalt, och alltid vållat många kommentarer. En del anser som jag att det är fel att markera plats, andra anser att man måste veta att man får plats innan man hämtar sitt kaffe-lunch eller vad det är.

Det enda man kan göra är att sätta sig där man vill, utan att bry sig om markeringarna. Platspassarna kommer att bli tämligen rasande och då gäller det att ha sitt goda humör i behåll och sina kloka förklaringar: “ingen av er platspassare syntes till och vi kom ju hit för att dricka kaffe, vi kan inte veta om ni tänkte komma om en timme eller två eller nu”.

Nu kommer de goda kommentatorerna att påpeka att funktionshindrade, småbarnföräldrar, mycket gamla personer med flera absolut måste veta att de får sittplatser innan de hämtar kaffet. Er svarar jag i förväg att så kan det visst vara, men det är ändå undantag i förhållande till den mängd gäster som bara vill lägga beslag på bästa soffan-utsikten för sin egen del och gärna roffar den åt sig på andras bekostnad. Lösningen är att varje ställe där gästerna själva hämtar sin mat och dryck har ett mycket synligt anslag med information att plats inte får tas i förväg.

Magdalena Ribbing