Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 17:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/16/diskhjalp/

Etikettfrågan

Diskhjälp?

Fråga: Jag och min bästa vän, vi är båda 21, studenter, brukar träffas och käka middag hemma hos henne kanske två gånger i månaden. Oftast bjuder hon mig på mat hon har hemma och säger då innan till mig "Jag tänkte bjuda dig på middag ikväll!" men ibland går vi tillsammans till affären för att köpa maten och delar då på kostnaden. Vi käkar också hemma hos mig då och då, och kör då på samma stil, antingen tar jag det jag har hemma eller så köper vi tillsammans.

Det är oftast hon som lagar maten medan jag gör lite av det.
Efter varje middag så är det alltid självklart att jag ska hjälpa till och diska när vi är hos henne. Oftast blir det kommentaren "Jag lagade middagen, du diskar".

Är det verkligen så? Detta är ju ingen "fin" middag utan mer vardagsmiddag, men ska jag hjälpa till med disken, fastän det är hon som har bjudit över mig och lagat maten åt mig?

Svar: Men vad är det för en struntsak som du beskriver! Om du hjälper din kompis att diska när ni två har ätit middag tillsammans, är det så konstigt? Så oartigt? Så jobbigt?

Du får väl be henne diska lite när ni är hos dig. Laga maten själv och be henne ta disken.

Eller, bättre, strunta totalt i att du två gånger i månaden får diska hos din bästa vän efter er gemensamma måltid.

Som jag läser din fråga anser du att en gäst ska behandlas som en ärad sådan av den som är värdperson. Men så är det ju inte i det du beskriver, du är inte bjuden på formell middag, det påpekar du själv, utan ni är kompisar, äter tillsammans, delar ibland på kostnaderna – och på arbetet med att tillreda måltiden och göra i ordning efter den. Helt självklart tycker jag.

Magdalena Ribbing