Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-13 03:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/19/skedskick/

ETIKETTFRÅGAN

Skedskick?

Fråga: Min kollega och jag jobbar på en större arbetsplats inom industrin och äter lunch i ett mindre lunchrum tillsammans med cirka 15 personer. På
arbetsplatsen finns en pastasallad som lunchalternativ. Salladen består av makaroner, kyckling samt diverse grönsaker i små bitar. Då maten redan är i små bitar behöver den inte skäras upp. Mitt något ovanliga val av bestick till denna lunch är en sked, istället för kniv och gaffel. Jag anser att det är smidigare att äta maten på ett sådant sätt.

Detta irriterar min kollega som under flera månader inte kunnat vänja sig vid åsynen av att jag äter pastasalladen med sked och hon hävdar att hon
känner obehag av det, för att det ser så konstigt ut och för tankarna till barn som äter. Jag hävdar att jag varken spiller, kladdar eller orsakar något osmakligt ljud när jag äter och att det därför bör anses vara förenligt med gott bordsskick att äta med sked. Det bör också nämnas att jag vid en finare middag inte skulle äta liknande mat med sked.

Ska jag vika mig för min kollegas åsikt eller kan jag även fortsättningsvis äta maten med sked?

Svar: Man äter endast flytande föda med sked, om man vill iaktta ett normalt hyfsat bordsskick. Att äta pastasallad med sked, eller exempelvis potatismos med sked är förbehållet barn.

Så jag kan inte svara dig att det inte spelar någon roll att du äter pastasalladen med sked. Det ser barnsligt och fel ut, antingen du är på bjudning eller på jobbet.

Men din kollega som irriterar sig kunde också visa viss tolerans mot ditt barnbordsskick, tycker jag, hon bör ha insett vid det här laget att du inte är intresserad av ett elegantare manér vid det gemensamma måltidsbordet, och därför sluta klaga på dig. Alla vill inte iaktta ett snyggt bordsskick, och du har ju ändå fattat att i ett sådant ingår att inte spilla eller smacka, så ditt behov av att äta med sked borde kunna överses med.

Magdalena Ribbing