Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-04 21:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/21/lyxfestkrav/

Etikettfrågan

Lyxfestkrav?

Fråga: Jag och min man har blivit inbjudna att fira en gammal kompis som fyller jämnt. Firandet ska ske i form av en överraskningsmiddag på en restaurang: födelsedagsföremålet vet inte något om detta utan tror endast att det är en middag med hans respektive. Det är denne respektive som har bokat bord på restaurangen för de närmaste vännerna. Vi, dvs vännerna, ska själva stå för notan och det visar sig i efterhand (efter det att vi har sagt att vi är med) att det är en ganska dyr restaurang trerättersmeny är bokad och det kommer att kosta ca 600 kr per person.

Nu har några av de övriga vännerna (som vi endast känner ytligt) bestämt att vi går alla ihop och köper en present. De har skickat ut ett mejl och skriver att alla ska sätta in 600 kr per familj till ett konto. Detta börjar kännas väldigt dyrt då kvällen kommer att gå på 1200 kr för oss plus present. Vi är överhuvudtaget inte informerade eller tillfrågade om presenten eller eventuella prisnivåer innan. Hur gör vi för att på ett snyggt sätt meddela att vi tycker det är för dyrt?

Svar: Ojojoj! Så gör man inte i en vänkrets - eller någonstans! För att det ska bli en gemensam present ska samtliga givare tillfrågas först, och gå med på detta. Nu har någon tagit detta lyxinitiativ och gjort det till ett krav - och då föreslår jag att du och din man vänligt avböjer att delta och säger att ni har en egen present.

600 kr är mycket för en födelsedagspresent, i synnerhet när presentgivarna dessutom betalar middagen. För varje par blir det ju en utgift på minst 1800 kronor för att fira denna kompis födelsedag. Man kan säga att “gästerna” ändå skulle ätit middag hemma, men hemmamat är vanligen avsevärt billigare än 600 kronor per person. Så köp en trevlig present för en hundralapp, någon antikvarisk bok eller någon fyndig pryttel, och ge den till jubilaren.

Magdalena Ribbing