Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/26/grabbfasoner/

Fråga om hyfs och stil

Grabbfasoner?

Fråga: Jag (kvinna) har sedan ett par år tillbaka umgåtts en hel del med en man som jag lärde känna genom jobbet. Han har många sidor som jag uppskattar, såklart, men han har en oerhört irriterande sida som jag känner att jag måste fråga om det verkligen är okej eller om det bara är jag som är känslig som blir förödmjukad.

Alltid, oavsett tillfälle, så verkar denna man ha ett stort behov av att påpeka för mig så fort han ser en vacker eller sexig kvinna, vilket han gör ofta, ofta. Jag har sagt till honom att jag tycker det är ohyfsat, oavsett vilken relation han och jag har. Ibland när vi sitter på en restaurang och pratar kan han plötsligt bara börja stirra på någon kvinna och sucka djupt över hennes skönhet, och lyssnar inte alls på vad jag just säger, eller avbryter det han själv säger. När jag påpekar det flinar han bara och säger att han inte kan hjälpa det. Jag tycker det är omoget och ouppfostrat. Jag känner bara en som gör så här, denne man, och därför tror jag att det faller under normalt hyfs att inte göra så.

Min fråga är nu: är detta beteende att betrakta som okej eller är jag överkänslig?

Svar: Det är inte så ovanligt, som jag har förstått det, att en del omogna män beter sig så som du beskriver. Men det är givetvis inte varken artigt eller vuxet. Eftersom han inte förstår vad du säger till honom och du tycker att det är ett irriterande beteende, vilket jag har full förståelse för, har du som jag kan se det, två möjligheter - om du inte tycker att din väns fördelar överväger så pass att du kan stå ut med hans löjliga fasoner.

1. Du gör precis som han: sucka av fröjd när du ser en stilig karl (behöver inte vara så väldigt stilig!) och påpeka det ihärdigt så att din vän inte missar att du tycker att andra män är ytterst intressanta; avbryt dig eller honom i ett samtal för att himla med ögonen över en snygg man; framhåll ofta hur attraktiva andra män är.

2. Du slutar att träffa din faktiskt ganska tölpiga vän.

Magdalena Ribbing