Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/27/rakskalande/

ETIKETTFRÅGAN

Räkskalande?

Fråga: Min mor och jag beställde grillade räkor på en bättre restaurang. Vi fick in varsin tallrik med en generös mängd (små) grillade räkor. Till vår förvåning var räkorna oskalade. Vi jobbade på med kniv och gaffel men det var alldeles hopplöst att få skalen av räkorna.  Att skala dem för hand var inte att tänka på - räkorna var glödheta. Till slut frågade jag vår servitör hur det var tänkt att vi skulle få i oss maten. Han sa att om vi ville skulle vi få räkorna i en påse att ta med oss hem och äta dem hemma när de svalnat. Det ville vi inte.
Hur skulle man ha ätit en sådan rätt?

Svar: Jisses! Vilken dum krog! Jag tror att jag skulle ha skickat ut räkorna när de anlände och bett att få tillbaka dem skalade. Så som du beskriver ska inte grillade räkor serveras utanför strandpartyt. Vissa skaldjur kan kanske ätas med skalen på, men inte räkor, i alla fall ingen av dem jag har träffat på, och inte om de är grillade och heta. Kockarna borde tänka efter hur maten ska kunna intas på ett lämpligt sätt, och det är det inte att behöva dra upp en timjankvist ur köttgrytan och repa av den, eller ta tag i kräfthalvan och skala den ätbar, eller att få oskalade varma räkor på tallriken.

Det är inte heller rimligt att ge er räkorna för hemmaätande, det var ju inte därför ni gick på krogen.
Hoppas du slapp betala i alla fall!

Magdalena Ribbing