Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 21:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/28/pensioneringsfras/

Etikettfrågan

Pensioneringsfras?

Fråga: Jag har en affärsbekant (kund) som nu går i pension, och meddelat detta till alla sina kontakter idag via mejl.

Jag har regelbundet haft kontakt med affärsbekanten i vissa frågor de senaste tio åren, många mejl har det blivit fram och tillbaka. Dock inget unikt eller personligt utan personen har företrätt en kund, precis som jag företräder en av deras leverantörer.

Hur skall man svara på detta meddelande? för det känns som jag vill det, och om inte annat så finns det fler liknande fall som kommer dyka upp inom några månader/år.

Vill ju absolut inte göra något plumpt, eller riskera att såra ? Personen kanske inte vill gå i pension, eller har velat det länge, kan ju vara sjuk  eller pigg som en lärka? Jag letar efter en "artighetsfras", en mening med innebörden av "tack för ett bra samarbete och önskar dig all lycka med pensionärslivet" dvs. ren och skär neutral men välment vänlighet.

Det kanske är bättre att inget svara alls? men det kan ju också misstolkas om man vill.

f-n vad svårt det är att vara vänlig och artig ibland!!

Svar: Du tänker helt rätt, det är viktigt att "se" den person som meddelar sin pensionering, annars kan det i värsta fall uppfattas som om man inte hade funnits och inte betytt något för alla man haft kontakt med.

Så skriv en rad, eller skicka ett kort, med ungefär den här texten "Varmt tack för tio års gott samarbete - jag önskar dig en ljus och lätt framtid i den goda ledighetens tecken"

Magdalena Ribbing