Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Skuldpresent?

Fråga: Vi är bjudna på bröllop och brudparet har önskat sig pengar till en bröllopsresa. Hur ska vi göra? Bruden är nämligen skyldig mig 700 kr och jag förstår att hon har inga planer på att betala tillbaka. Ska jag göra ett snyggt kuvert med ett meddelande som berättar att hon nu inte längre är skyldig mig några pengar och att detta är min present till henne. Eller ska jag bita i det sura äpplet och ge henne 1000 kr?

Svar: Så trist! Allra bäst vore att du fick tillbaka dina 700 kr i god tid så att du slapp att blanda ihop bröllopspresenten med en skuld. Man kan ju tycka att en bröllopspresent enbart ska vara generös och glädjande och inte handla om att avskriva en skuld – men samtidigt är ju 700 kr en icke försumbar summa som du ju ska ha tillbaka på något sätt. Så jag tycker att du kan ge brudparet en snygg liten ask och lägga i en hundralapp plus ett snyggt rosettomknutet papper till bruden där det står ungefär ”Kvitto på avskriven skuld på 700:- Varmaste lyckönskningar”.

Eller om du kommer på ett bättre sätt att formulera detta – för visst borde hon bli glad över att inte längre vara skyldig dig denna summa. För hon kommer väl ihåg att hon är skyldig dig dessa pengar?

Magdalena Ribbing