Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-08 18:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/29/politikerosvar/

ETIKETTFRÅGAN

Politikerosvar?

Fråga: Jag kan kanske kalla mig för en engagerad medborgare som gärna tar del i den politiska debatten. Ibland har det också lett till att jag har kontaktat riksdagsledamöter via mejl för att framföra synpunkter och förslag. Jag har alltid vid dessa tillfällen framfört mina åsikter på ett städat och trevligt sätt och avslutat mina inlägg med att önska vederbörande lycka till i det fortsatta arbetet.
Vad som dock stör mig och har stört mig mycket är den uttryckliga nonchalans med vilken jag har blivit bemött av de personer och partier som jag  har kontaktat. De allra flesta av dessa folkvalda har helt enkelt struntat i att överhuvudtaget svara. Jag har full förståelse för att de är mycket upptagna men att snabbt skriva ner ett par rader som exempelvis "tack för dina synpunkter som jag läst med stort intresse, etc, etc..."  tycker jag hör till vanligt hyfs och tar dessutom inte mer än ett par minuter i anspråk.

Ibland, i mina bittraste stunder måste jag medge att jag som medborgare i brist på all respons från våra folkvalda har känt mig vara reducerad till ett slags "valboskap" som högst förtjänar att bli uppmärksammade vart fjärde år. Hur ska jag göra för att få svar från dem jag kontaktar?

Svar: Din fråga är högst berättigad och har med nutida kultur - eller okultur - att göra. Att skicka ett kort svarsmejl till en privatperson (som inte sänt ett massmejl) borde vara obligatoriskt, och är ju inte svårt, som du skriver. Men jag vet från mycket stora arbetsplatser att chefer och andra kan få flera hundra mejl per dag, och helt enkelt inte har tid att besvara alla. Min uppfattning är att man i så fall bör ha en medhjälpare som har i uppdrag att bekräfta mottagande av mejlen och i förekommande fall svara på dem på något enkelt sätt. Den som ansträngt sig att meddela sig personligt med en offentlig person, vilket ju en politiker är, ska ha något slags svar.

Men så är det inte, tyvärr, annat än undantagsvis. Visste du att en allt vanligare svensk "sed" är att inte svara på en inbjudan, inte ens om det uttryckligen står osa eller svar - det är också en del av de nutida ovanorna!

Magdalena Ribbing