Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-01 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/30/barnkalasforaldrar/

Etikettfrågan

Barnkalasföräldrar?

Fråga: Vi har ett annalkande fyraårskalas och har bjudit in hela dagisgruppen. När svaren dyker upp visar det sig att flera föräldrar uppfattade att inbjudan omfattade även dem, någon skriver till och med att de kommer båda två. Och det är ju i och för sig artigt att de förvarnar, men i inbjudan stod det "Pelle är välkommen på kalas".

Jag har inga problem med att bjuda på föräldrar på kaffe och tårta, men tänkte att det kanske kunde ske vid hämtning om någon vill komma in en stund, men nu blir jag dels lite orolig för utrymmet - vi bor trångt! -  och dels är min erfarenhet att barngrupper - och kalas - faktiskt funkar bäst om det inte finns en massa övervakande föräldrar längs väggarna.

Nu bor vi dessutom centralt, både vi och de övriga familjerna, så jag tog för givet att folk helt enkelt skulle komma och lämna sitt barn och sedan gå. Självklart förstår jag om ett barn är extremt blygt eller behöver föräldrastöd av någon anledning, men det tror jag inte är anledningen här. Jag uppfattar det nog som lite överbeskyddande.

Ja, nu är det förstås inte mycket att göra åt saken, jag kan ju knappast säga att de inte får komma, det får bli som det blir, men jag blev ändå nyfiken på att höra hur du ser på frågan. Det kanske är en missuppfattning från min sida att tro att tre-fyraåringar kan gå på kalas själva (även om just min unge kan det)? Hur är det enligt etiketten med föräldrar och barnkalas?

Svar: Som du förstår finns inte minsta "regel" om hur barnkalas ska administreras - inte heller om föräldrarna ska följa barnet och sedan gå därifrån, eller stanna kvar.

Det är verkar vara första kalaset som du ordnar för detta barn och då kan du inte veta hur man brukar göra i dagisgruppen. I några grupper är det säkert vanligast att föräldrarna är med, i andra att barnen lämnas och hämtas. Dagisgruppen är kanske tio barn, och i en annan miljö än dagiset kan det för några så pass små barn kännas ängsligt att inte ha den vuxennärvaro eller föräldrastöd man är van vid.

Men det är du som har träffat barnen på dagis och vet hur de beter sig och vad de klarar av. När nu dessa "självinbjudna" föräldrar kommer med sina barn är det som du skriver, inte möjligt att be dem gå och återkomma om två timmar, utan du måste ha kaffe och bullar även till dem. Men du skulle eventuellt kunna säga "trevligt att du kom, välkommen att ta en kopp kaffe, men vill du/ni ha lite egentid så tror jag att lille Putte klarar sig här, vi har fullt program med fiskdamm och sagoläsning" - det kanske är välkommet för föräldrarna. Du har inte tid att bli artig-sittande med dem. Och det är ju ett barnkalas, inte en bjudning för vuxna.

Magdalena Ribbing