Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-11 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/30/lonefraga/

ETIKETTFRÅGAN

Lönefråga?

Fråga: Finns det någon "historisk" förklaring till varför många människor inte vill tala om vad de har för lön?

Jag kan förstå att arbetsgivarna har ett intresse av att de anställda inte ska känna till varandras löner men
varför "köper" folk det argumentet? Jag satt i går och talade med en väninna som jag delar det mesta
med men så fort vi kom in på hennes lön så blev det tvärstopp. Hon ville absolut inte tala om hur
mycket hon tjänade och jag fick heller ingen rimlig förklaring till det.

Det skulle det vara intressant att höra om Magdalena har någon förklaring.

Svar: Det har aldrig betraktats som så kallat fint sätt (hej, alla arga kommentatorer!) att redogöra för sina inkomster eller sin förmögenhet i annat än trängt läge. Pengar tillhör det man förhoppningsvis har i tillräcklig mängd, men man pratar inte om sin lön, sin förmögenhet, sitt arv – möjligen om sin lotterivinst.

Kollektivanställda har sällan detta "problem" eftersom deras löner är tydliga. Men privatanställda eller de utan avtal är ofta ovilliga att diskutera sina löner, och därtill kan två skäl spåras: man anser själv att ens lön är pinsamt låg och vill inte visa detta för andra, eller man anser att man har hög lön som om den bli känd för övriga på arbetsplatsen riskerar att vålla avundsjuka eller misstro hos dem med lägre lön.

Många hävdar att man ska berätta överallt vad man tjänar just för att därmed försöka utjämna löneskillnader. Min uppfattning är att detta bestämmer var och en, inte någon annan.

När jag får frågor om vad man ska undvika som samtalsämnen med obekanta ingår frågan om vad andra tjänar bland dessa undviksämnen. Att en nära vän inte vill berätta om sin lön kan ha den orsaken (underförstått: det har du inte med att göra, det är min ensak) eller en av de ovan nämnda.

Magdalena Ribbing