Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-05 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/31/platsvagrarungdom/

Etikettfrågan

Platsvägrarungdom?

Fråga: Jag har ett problem som jag med största sannolikhet delar med många andra, nämligen damer (cirka 55 år) som försöker lura till sig säten i kollektivtrafiken. Damer som ser helt friska och krya ut använder fraser som "kan inte en gammal dam få sitta ner?" och "kan inte en ung man som du stå upp?" Detta tycker jag är ohyfsat då jag har betalat, lika mycket som de för att få sitta på tunnelbanan. Självfallet reser jag mig upp om Agda 95 år kommer in haltande med rollator. Jag ser mig själv som ganska väluppfostrad men jag tål verkligen inte dessa snikna damer. Så min fråga till dig är: finns det något lagom artigt sätt att säga till dem att jag inte tänker resa mig?

Svar: Intressant att du har denna kompetens att bedöma kvinnors ålder! Nåväl, att du reser dig upp för den som har rollator och som du bedömer vara “95 år” är bra, men att du inte skulle förmå dig att resa dig för en som du bedömer är “55 år” är dåligt, särskilt när personen ifråga ber dig om det.

Säkert har dessa kvinnor något skäl att få sitta, även om de ser “friska och krya ut”, enligt din bedömning. De kan vara trötta i ryggen av att ha burit tunga varor från mataffären i ett par decennier åt sina nu vuxna barn som är friska och krya och har lyckats få sittplats i kollektivtrafiken, till exempel.

Så res dig upp, gärna frivilligt, och var glad över att du är yngre än cirka 55 år, och att du bereds glädjen av att göra en medmänniska en tjänst. Någon lagom artig mening för att meddela att du inte tänker resa dig upp kan jag absolut inte komma på därför att jag inte vill göra det.

Magdalena Ribbing