Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/02/tvattstugetid/

Fråga om hyfs och stil

Tvättstugetid?

Fråga: Jag bor i ett studentboende där man bokar tvättstugan i tre timmar åt gången, två timmar åt tvätt och tork och så ytterligare en timma åt tork. Om jag kommer ner och någon använder min tid (händer rätt ofta) genom att till exempel ha 42 minuter kvar på torkmaskinen fast det var min tur för en halvtimma sedan, får jag plocka ur hans tvätt och stoppa in min egen? Borde jag lämna en lapp och förklara?

Svar: Ibland ska man ha tålamod med sina tvättstugevänner, det kan löna sig. Bara om du ser tydligt att någon upprepade gånger struntar i att passa sin tid tycker jag att du ska tala med personen. Inte skriva lappar! Annars har du rätt att ta ur personens tvätt ur torktumlaren när det verkligen är din tid. Du kan ju ha ett schema att passa.

Tvättstugekonflikter är som bekant ett av de vanligaste problemen i flerfamiljshus, och som här i studentboende. Man kan ju tycka att det  inte bör spela någon roll om ens tvätt hänger kvar över någon annans tid, en timme hit eller dit är väl inget att bråka om. Men att man själv är tidsoptimist, eller hur man nu vill försköna sitt slarv, drabbar alltid någon annan.

Det finns naturligtvis situationer som måste förstås och ursäktas – däremot inte vilket brukar vara det vanligaste, att samma person eller personer upprepade gånger tar andras tid, inte städar efter sig, beter sig som om tvättstugan vore privat område. Då måste de som drabbas av detta självupptagna slarvande sätta in motåtgärder och kräva att bestämmelserna följs av alla. I särskilt besvärliga fall ska en boende kunna stängas av från användande av tvättstugan.

Magdalena Ribbing