Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/03/glaskrasfel/

Fråga om hyfs och stil

Glaskrasfel?

Fråga: Jag och min son, fem år, var tillsammans med en grannfru bjudna till en annan grannfru på eftermiddagsfika en vardagseftermiddag.

Grannfrun har egna barn. Hon serverade saft till min son i ett fint kristallglas med fot.

Min son satte ner glaset hårt i bordet så att glasfoten gick av.

Det var pinsamt för mig. Jag beklagade och bad om ursäkt, dagen efter lämnade jag över en blomma. Det tyckte hon  var helt naturligt.

Men jag undrar: ska man servera saft i kristallglas som man är rädd om till barn? Får man inte lite skylla sig själv? Eller tänker jag fel?

Svar: Sådant händer, och inte enbart för att det är ett barn, även vuxna kan råka slå sönder något. Grannfrun ville säkert vara vänlig mot din son.

Men du har rätt, det är inte praktiskt att ge ett barn ett dyrt fint glas, och det ska man som värdperson förstå, eller ta risken och smällen.

Du skulle, precis som om det varit du själv som råkat ha sönder ett glas, ha erbjudit dig att köpa ett nytt glas, eller se till att glaset lagades, och då hade grannfrun som en hygglig person antagligen sagt att det inte behövdes.

Det var bra att du bad om ursäkt och bra att du gav grannfrun en blomma – och för henne var det naturligt att du gjorde det, något relativt värdefullt i hennes ägo hade ju gått sönder på grund av din son.

Magdalena Ribbing