Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 20:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/04/kindklappsforbud/

Fråga om hyfs och stil

Kindklappsförbud?

Fråga: Relativt ofta träffar jag mina farföräldrars vänner och bekanta, vilka anser sig ha rätt att klappa mig på kinderna. Personerna ifråga är ibland totalt okända och jag upplever det hela som mycket obehagligt. Hitintills har jag försökt att backa undan, men då har "skadan" redan inträffat, de har redan klappat mig på kinderna.

Redan som barn upplevde jag det som obehagligt med kindklappningar. Nu i vuxen ålder har jag ännu svårare att acceptera den ofrivilliga närkontakten, men jag vet inte hur jag ska lösa problemet utan att framstå som brysk eller otrevlig. Vad kan jag göra?

Svar: Sträck fram högerhanden på så långt avstånd du kan när du möter dessa kindklappare. Men samtidigt vet du ju att dessa klappar är vänligt menade, du ses som det barnbarn du är till dina farföräldrar och deras generationsvänner, och det är ingenting som du kan göra något åt.

Det skulle bli värre både för dig och dem om du sade något avvärjande som "ingen kindklapp tack" - och det vill du ju inte heller, klokt nog. Så en egen fysisk distans när du anar en klappattack är det enda jag kan föreslå dig. Eller att du avstår från att besöka dina farföräldrar, om det är möjligt, när deras vänner är där.

Magdalena Ribbing