Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/04/kondoleansetikett/

Fråga om hyfs och stil

Kondoleansetikett?

Fråga: Har en relativt nära bekant, vars bror, som jag också kände, gått bort. Har tänkt skicka blommor, för att visa min medkänsla. Vad säger hyfs och stil om detta?

Svar: Det är alltid rätt att visa deltagande och det görs traditionellt med ett brev, och med blommor om man vill. Det gör man till den närmast anhöriga som man är bekant med.

Ser man det ur mottagarens synvinkel kan brevet vara viktigast när det gäller någon man kände. Då skriver man och uttrycker sin medkänsla samt berättar gärna något fint om den som dött. Någon positiv episod, något fint minne man har, kanske något om att personen spred glädje eller var så omtänksam, eller vad som helst som är sant och bra.

Av stor betydelse är att man hör av sig på något sätt. Många har svårt att skriva, och då är det bra att skicka en blomma och ett kort där det står “med mitt varmaste deltagande”. Möter man den som drabbats av en närståendes bortgång ska man absolut säga något, ta i hand, ge en kram och säga ungefär “jag tänker så mycket på dig dessa dagar”.

Magdalena Ribbing