Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/05/brollopsgastproblem/

Fråga om hyfs och stil

Bröllopsgästproblem?

Fråga: Jag och min älskade ska gifta oss i sommar och vi är "lite äldre" vilket  innebär att våra syskon har vuxna barn med respektive. Nu står vi i valet och kvalet om vi ska bjuda alla syskonbarnens pojk- och flickvänner. Vi har tänkt att gränsen kan gå vid "sambo" eller "långt förhållande."

Är det ohövligt att inte bjuda 18- och 20-åringens pojkvänner som de har träffats sedan några månader? Ingen av dem är sambo.

Varken jag eller min blivande man har träffat deras pojkvänner. Vår begränsning ligger i antal platser och vi vill satsa på vänner i första hand. Bör jag förvarna dem?

Svar: Nej, det är inte alls nödvändigt att bjuda icke etablerade partners och inte det minsta ohövligt heller. Men det är rätt att bjuda de som är etablerade par, det vill säga även partners till de syskonbarn som har en relation syftande till en gemensam framtid och som har etablerat denna relation i form av sammanboende eller något därmed jämställt.

Övriga syskonbarn bör för undvikande av missförstånd och gnäll ringas upp innan bjudningskortet skickas ut. Du säger som det är: “vi har ont om plats och har satt gränsen för medbjudna partners vid etablerade och långvariga relationer, det är jag säker på att du förstår.”

Magdalena Ribbing