Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 20:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/05/personalfestpris/

Fråga om hyfs och stil

Personalfestpris?

Fråga: Jag är anställd på ett stort företag och är nu i vår bjuden på en fest. Festen går av stapeln på en restaurang och det kommer att vara någon form av underhållning. Vi anställda bjuds på ett glas vin/öl men får betala maten själva, och vi skall förbeställa så att allt går smidigt.

Jag vet inte om jag är otacksam, men jag tycker att det känns lite snålt. Vi är ett stort antal anställda som jobbar och generar pengar till företaget.

Svar: Det låter verkligen inte vidare generöst - varför alls ställa till med fest, när det inte finns pengar att bjuda de anställda ens på enkel mat? Enligt vad jag vet är det högst ovanligt att ett företag inte betalar mat och ett visst mått dryck på personalfester – en mindre summa är dessutom avdragsgill för firman.

Men du är ju inte tvungen att gå på festen, förmodar jag, så tacka nej. Varför skulle du gå dit och betala för din mat när företaget "bjuder" på fest? Om företaget vore på ruinens brant och ville manifestera ett avslut kunde man förstå att personalen ombads betala sin mat, men så verkar det ju inte alls vara, då hade det knappast varit aktuellt med ett glas vin och underhållning.

Vill du ändå gå på kalaset för att det kan vara kul att träffa arbetskamraterna utanför jobbet, så ska ni ju förbeställa maten, och då kan du välja det billigaste på matsedeln.

Magdalena Ribbing