Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 17:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/06/inneskobruk/

Fråga om hyfs och stil

Inneskobruk?

Fråga: Vad ska man egentligen ha på fötterna hemma hos folk? Det är en sak om man käkar enkel middag hemma hos kompisar och ungarna är med, då har jag inga problem att knalla omkring i strumpor men i andra fall? Och ännu värre blir det på sommaren då man går barfota i ytterskorna.

Det känns lite "mormor" att ha med sig extra skor, och dessutom är jag livrädd att förstöra folks golv med klackar eller svarta sulor. Men det kanske ändå är så man ska göra?

Svar: En evigt återkommande fråga som alltid vållar debatt. Min ofta deklarerade åsikt är att man aldrig går in till andra med smutsiga skor, men inte heller barfota eller i strumplästen, annat än ytterst informellt. I varje mer ordnat sammanhang har man med sig ombytesskor lämpliga för inomhusbruk, torra och utan sylklackar eller sulor som lämnar spår.

Men alla har inte samma syn på detta som jag - många tycker att det är nödvändigt att gå i strumplästen, män som kvinnor, även till gåbortsklädsel. Det är meningslöst för mig att argumentera mot denna mycket bestämda uppfattning hos en hel del personer.

Det betyder inte att jag själv går i strumplästen eller barfota hos andra, och därvidlag är jag i gott sällskap med många inneskomänniskor.

Om skor-av-folket eller skor-på-folket är i majoritet vet jag inte. Fördelningen verkar vara ganska jämn och båda sidor är lika fast i sin uppfattning, inte minst jag. Därför är det säkrast att ta med sig torra, rena ombytesskor. Så förskräckligt besvärligt eller “mormor” är det inte – tänk på morfars galoscher som plötsligt blivit mode för unga män.

Magdalena Ribbing