Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 16:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/09/exfrunarvaro/

Fråga om hyfs och stil

Exfrunärvaro?

Fråga: Min sambo sedan tre år tillbaka har varit gift två gånger tidigare och har barn från förr. Nu ska en dotter från första äktenskapet gifta sig till hösten och har valt att bara bjuda den allra närmaste familjen. Det blir alltså föräldrar och syskon till brud och brudgum, jag är också bjuden. Det som känns lite märkligt är att även andra frun är bjuden. Det känns obekvämt för mig. Hur är det med vett och etikett kring detta?

Svar: Om brudparet är inbjudare, vilket jag tycker mig läsa ut av din fråga, så är det också brudparet som bestämmer vilka som ska bjudas, inte gästerna. Att din sambos dotter vill bjuda den som varit hennes styvmor låter både vänligt och rimligt.

Varför är det obekvämt för dig att den som din sambo en gång varit gift med också kommer på din sambos dotters bröllop? Det är ju dig som din sambo har valt, och det är du som lever med honom nu.

Så sätt dig över dina obekväma känslor och tänk på att det är bruden som vill ha sin biologiska mor, sin exstyvmor och sin nuvarande styvmor med på sitt bröllop! Generöst och trevligt av henne. Du behöver ju inte prata med fru nr 2, det räcker med att du säger hej och är normalt hövlig, ingen begär att du ska föra några närmare samtal med henne.

Magdalena Ribbing