Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 04:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/11/balbilskrav/

Fråga om hyfs och stil

Balbilskrav?

Fråga: Nu då det nalkas student och baltider har jag en fråga angående bil till bal. Har alltid hört från olika tjejer att det är "mannen" som ska fixa fin bil till balen för att göra en tjusig entré fram till röda mattan. Är det från gammal sed endast mannens uppgift att "fixa fram" en bil, dvs att tjejen inte alls behöver bry sig om att hitta en passande bil och överlåta "all möda" till mannen? Eller är det en gemensam uppgift att hitta en bil?

Skulle vara mycket intressant att veta vad som är korrekt.

Svar: Ja du, det är mycket med det jordiska, som man sade förr i tiden. Alldeles för många tjejer/kvinnor inbillar sig alldeles för mycket dumheter, precis som alldeles för många killar/män gör. När det handlar om fester verkar det bli särskilt viktigt att visa upp något slags drömläge, typ vit limousin som kör fram det tjusiga paret som om tillfället vore en Hollywoodgala.

Som du märker tycker jag att det är totalt onödigt med detta slags trams som så många ägnar tankemöda och pengar åt. Det vore väl riktigt tufft att promenera till balen, cykla dit eller dela taxi om det är långt hemifrån. Den som är fast i drömvärlden och inte vågar sig ur den beställer en limousin eller lånar en sportbil, totalt i onödan förstås, det går ju lika bra att be någon förälder eller annan om skjuts.

Och har du som kille valt en balpartner, eller blivit vald av en sådan, som vill att du ska uppfylla hennes dröm, inspirerad av det hon sett på TV-galor, om att få åka finbil och glida ur den medan en hel värld beskådar hennes tjusiga klänning och smink och frisyr som hon har kostat på så mycket pengar, så får du väl skaffa denna bil.

Eller så väljer du en balpartner som är vettig och inte tycker att kvinnor är våp som ska bäras av män på upplyfta armar.

Magdalena Ribbing