Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 05:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/11/jobbkaksnej/

Fråga om hyfs och stil

Jobbkaksnej?

Fråga: Jag och min sambo sitter och diskuterar Jobbkakor, och hur dessa är ständigt närvarande. Vi försöker båda hålla igen på onyttigheter, och känner att det lätt blir för mycket. Det finns alltid något att fira, och det är alltid någon som bakat, ofta fina bakverk med både kärlek och annat gott, och det blir lätt kakor flera gånger i veckan.

Vi har båda upplevt att vi känner oss otacksamma inför våra välmenande och omtänksamma kollegor om vi tackar nej. Man vill ju gärna smaka, om inte annat så för att kunna berömma arbetet.

Hur tackar man lämpligen nej på ett sätt så att bakaren förstår att man uppskattar gesten och arbetet, och är tacksam, men ändå väljer den mer långvariga njutningen av hälsa framför den relativt kortvariga njutningen av Fika?

I de fall någon trugar, och säger "ja, men jag har ju bakat" eller "ska du inte ha en liten bit iallafall?" eller "idag firar vi ju att Nisse fyller år/releasen gick bra/det är onsdag"? "Vilken del av NEJ är det du inte begriper?!" känns en smula brutalt.

Svar: Du delar detta problem med många, många andra. Kakor och annat kaffebröd är av hävd en uppmuntrande tradition som det är svårt att bryta. Den som firar att det är onsdag (du har det bland dina firningsförslag, jättebra vardagsfröjd) med att bjuda på äpplen får kanske inte lika glada miner till tack som om det bjudits på en maffig kanellängd.

Samtidigt är det fullt klart för alla att sött i flertalet former är onyttigt. Jag börjar nu tro att det enda möjliga förhållningssättet till bjudkakorna är ett vänligt leende och följande fras "tack, det ser så härligt ut men jag avstår på grund av min orubbliga princip att aldrig äta sött".

Kommer då förnyat tjat om att smaka bara lite osv, så säger du om igen, fortfarande vänligt "som sagt, orubblig princip". Därefter vore det nästintill absurt om kakfolket fortsatte truga. Skulle det ändå bli så olyckligt kan du fyra av ännu ett blixtrande leende och säga “åh, jag har god karaktär, orubblig.”

Magdalena Ribbing