Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/12/appladhyfs/

Fråga om hyfs och stil

Applådhyfs?

Fråga: Jag och en väninna såg Norrlandsoperans uppsättning av Carmen och njöt mycket av föreställningen. Något som tyvärr förstörde mycket av stämningen var att stora delar av  publiken applåderade efter varje aria och ensemblenummer. Då Carmen även innehåller talad dialog kanske dessa åskådare trodde de var på en teaterföreställning med sångnummer. Vid ett tillfälle avbröts till och med Don José och Carmen mitt i en duett av ivriga applåderare som trodde sången var slut när Carmen skulle replikera.

För mig är en operaföreställning en föreställning med en sammanhängande handling, och jag applåderar efter varje avslutad akt. Ingen skulle applådera efter varje replik under en teaterföreställning eller recensera en bok efter varje kapitel.

Detta ivriga applåderande har jag även reagerat på vid konserter i kyrkan. För mig är även en julkonsert en sammanhängande föreställning och jag applåderar när den är slut.

Hur applåderar jag på rätt sätt på operan?

Svar: Nya seder uppstår visserligen ideligen, men det här låter som en osed - så bör det inte gå till. Applåderna ska ges när det finns ett avslut i en akt och efter hela föreställningen förstås. Men du kan ju inte personligen uppmana alla åhörare att avstå från att applådera mitt i föreställningen. Kan du be någon vaktmästare eller presentatör nästa gång du går på en musikföreställning att innan den börjar förklara för publiken när man applåderar?

Det finns ju vissa tillfällen när det är befogat och accepterat med applåd mitt i en föreställning, efter en aria med särskild bravur eller liknande – men det ska vara undantag, det du beskriver är ett ideligt applåderande som hackar sönder upplevelsen.

Magdalena Ribbing