Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Hatthyfs?

Fråga: Jag undrar bruket av fascinator. Vad jag förstår så är det inte så vanligt i Sverige? Men, jag ska på eftermiddagsbröllop klädsel kavaj = mörk kostym, med mycket konservativa gäster och inbjudare och jag undrar om jag kan ha en fascinator, eller om det enbart är till förmiddagsbröllop om man ska vara superkorrekt.

Svar:
(Fascinator kallas en icke-hatt av fjädrar, blommor, flor eller annat dekorativt som ett slags utbyggt hårband, vanligt sedan något decennium).
Följs vigseln av en mottagning som kan antas vara avslutad före kl 18 så kan du ha en hatt eller hattliknande hårprydnad. Följs vigseln av en middag kan du varken ha hatt eller hårdekor som fjädrar och blommor i någon hattliknande omfattning.

Nyligen hörde jag om ett brittiskt bröllop med vigsel på eftermiddagen följd av middag, där kvinnorna hade hattar och andra hårprydnader under vigselakten och champagnemottagningen därefter. Men när de gick till bords lyfte de av sina hattar-coiffer och fäste dem i klämmor som hängde ner från taket i långa band, och satte sig därefter korrekt hattlösa. Det blev en rolig dekoration av alla små finesser och lite större skira hattar som hängde över middagsbordet.

Magdalena Ribbing