Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/13/fiskmattratt/

Fråga om hyfs och stil

Fiskmåtträtt?

Fråga: Jag köper färsk fisk i fiskaffären regelbundet. Jag brukar be om 300 gram, 400 gram eller liknande, för jag vet ganska väl vad som går åt. Då uppskattar de bakom disken, och skär av en bit av en filé.

Ibland blir det ju för mycket. "Går det bra?" frågar de då. Det blir alltid för mycket, aldrig för lite, av någon anledning. Jag säger alltid okej, för jag tänker att det inte är så lätt att måtta med ögat.

Men ibland blir jag bara trött på det. Jag vill inte betala för 100-150 gram mer än jag önskat. Är det dyr fisk blir det ju en peng. Det kanske är 25 procent mer än jag bett om.

Hur förstående ska man vara? Om de skär av en liten bit av den de redan har skurit av så kan de ju inte sälja den (om de inte gör fiskfärsbiff av den). Och då höjer de ju priserna istället. Jag vet inte vilken fot jag ska stå på.

Svar: Det du kan göra är att själv bestämma storleken på fiskbiten, med en mindre marginal hit eller dit. Du säger innan biten skurits av från den större delen "jag vill gärna se hur stor bit det blir" och då kan du uppskatta storleken. Att biten ska kunna måttas av personalen på exakt gram när är inte något man kan förvänta sig. Men du kan också be att hela fiskbiten som din bit ska tas ur, vägs först, och då kan du se vad hälften eller en tredjedel blir.

Du har alltså rätt att få den mängd du ber om, och kan inte personalen klara att måtta relativt rätt så måste du själv bistå med ditt ögonmått. Blir det en fjärdel mer än det du bett om utan att du har bestämt storleken så får personalen helt enkelt ta av en del. Det brukar göras utan diskussion i en bra affär.

Magdalena Ribbing