Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/13/partnernamn/

Fråga om hyfs och stil

Partnernamn?

Fråga: Min blivande make och jag är i full färd med att skicka ut inbjudningskort till vårt bröllop och nu undrar vi hur vi ska formulera oss bäst. Vi kommer bjuda en del kära vänner som vi på grund av olika omständigheter inte träffar så ofta vilket gör att vi inte har fullständig koll på deras förhållandestatus.

Vi vill självklart att alla ska få ta med en eventuell ny partner även om vi inte har träffat personen ännu, hur formulerar vi inbjudan då utan att trampa på ömma tår om någon inte har en partner? Kan vi skriva "Anna med sällskap inbjuds..." även om vi är osäkra på om Anna har pojkvän? Där vi vet namnen kommer de stå med.

Svar: Klart bäst är att du ringer dessa kära vänner om vilkas partners du inget vet, och säger som det är: "vi är på väg att skicka bröllopsinbjudan till dig - hur är det med partner, har du en?” och får du ett ja till svar frågar du efter namnet för att kunna skriva en korrekt inbjudan.

Tycker du att detta är pinsamt (vilket det inte är, tvärtom är det artigt, vänligt och korrekt) så skickar du inbjudan till personen som ni känner, och skriver "med en vän" och så får du hoppas på att gästen i förekommande fall skriver i sitt svar vad vännen heter. Om inte blir det trist för dig och din fästman med placeringskort och gästlista. Exempelvis "Annas vän" är inte jättebra som namn på ett sådan.

Magdalena Ribbing