Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 11:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/16/sanningssvar/

Fråga om hyfs och stil

Sanningssvar?

Fråga: Är det oartigt att säga som det är?

Jag har tyvärr varit sjuk några månader. När jag talar med människor i telefon så frågar de ofta hur jag mår. För att inte behöva trassla in mig i och redogöra för alla detaljer brukar jag svara att det är ungefär som förut, vilket tyvärr är sant. Jag blir helt enkelt inte bättre. Då möts jag nästan varje gång av samma fråga i ett lite vänligt men bestämt tonfall: “Men det går väl framåt?”

Hittills har jag ärligen förnekat detta och då till min förvåning mötts av att bli motsagd: “Jo, men lite bättre är det väl ändå?”

Bryter jag omedvetet mot någon samtalsnorm när jag ärligt svarar att jag inte gör några framsteg? Ska frågan “Men det går väl framåt?” uppfattas som en retorisk fråga som jag är “skyldig” att hålla med om? Kan det uppfattas som en förolämpning mot deras försök till uppmuntran om jag inte håller med?

Svar: Människor vill och orkar inte alltid höra sanningen, utan föredrar att inte få veta hur förfärligt det kan vara för andra människor. Därför säger de hoppfullt "lite bättre är det väl" till dig - och hoppas på att du inte motsäger dem.

Men du behöver inte ljuga, du kan säga som det är "det blir inte bättre tyvärr, men hur mår du?/dina barn/ hur är det på ditt jobb" osv - alltså ge dem en möjlighet att klara sig undan det som de inte förmår höra, därför att de inte klarar av att någon som de känner har det så svårt.

Magdalena Ribbing