Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/17/pluggtjat/

Fråga om hyfs och stil

Pluggtjat?

Fråga: Jag gick ur gymnasiet förra våren, jobbar nu i butik och läser en universitetskurs på distans.

Av välmenande vuxna får jag ofta frågor om framtiden, om vad jag tänker göra "på riktigt" och inte om utan när jag tänker läsa vidare. "För du tänker väl läsa vidare?" säger de, och om jag svarar lite svävande ger de sig inte, utan börjar föreläsa, övertyga och övertala mig om sina teorier inför framtiden och farorna med att inte skaffa sig en ordentlig utbildning.

Eftersom jag själv inte ännu är säker på vad jag ska göra, tycker jag det är jobbigt med dessa förhör. Jag behöver en slagfärdig, men trevlig, mening att använda i dessa situationer.

Svar: Människor menar vanligen väl, men är hopplöst okänsliga alltför ofta. Ingen idé att snäsa av dem, antingen blir de sura eller så försöker de få dig att förstå hur hyggliga de är som vill övertyga dig om att du ska plugga vidare.

Du skulle kunna le vänligt och säga "tack för din omtanke, min framtid är inte helt utstakad ännu, men den blir bra och den kommer så småningom, jag lovar!"

Vilket är sant, framtiden kommer ju - för dig som för alla andra.

De "omtänksamma" fortsätter kanske att tjata, och då är det bara att le milt och säga samma sak "ja, men som sagt, min framtid är min och den blir bra, det är jag säker på".

Magdalena Ribbing