Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/18/kundpinneratt/

Fråga om hyfs och stil

Kundpinnerätt?

Fråga: Under vår pågående middag diskuteras huruvida man nu för tiden är skyldig till att lägga upp kassaklossen på rullbandet efter sina egna varor i mataffären. Min vän Torbjörn känner starkt att man inte har den skyldigheten, själv tycker jag att det är snällt mot både kunden efter och mot kassören/kassörskan.

Vad är Magdalenas åsikt?

Svar: Om man vill markera sin självupptagenhet för andra som vanligen är obekanta, så låter man bli att lägga den där avskiljande pinnen mellan sina varor och nästkommande. Har man den sortens personlighet kan man kanske få ut något slags fröjd av detta, typ “jag tänker minsann inte besvära mig för någon annan, må var och en klara sig själv”.

Men är man vanligt hyfsad och rimligt vettig lägger man en kundpinne efter sina varor, därmed underlättande för den kund som kommer efter. Nästkommande kan  inte vara bergsäker på att man har lagt upp allt, det kan ju komma ytterligare något även om kundkorg/vagn ser tömda ut.

Enligt min bestämda uppfattning har du rätt.

Din vän är kanske en av dem som jag lagt dit en kundpinne åt samt snällt sagt "ursäkta, gör det något att jag lägger dit kundpinnen?" Ingen säger "det får du inte" utan alla säger "nä, gör det".

Så då gör jag det och fnittrar invärtes åt den framförvarande kunden. Lite synd är det allt om den stackar’n som inte kommer ihåg, orkar eller fattar att kundpinne läggs efter ens egna varor, inte framför!

Magdalena Ribbing