Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/19/vasksittplats/

Fråga om hyfs och stil

Väsksittplats?

Fråga: Jag är en läkarstudent som ofta åker kommunalt, och ofta släpar på många tunga böcker i min ryggsäck. Dessutom ibland även träningskläder i en extra väska. I rusningstrafik tar jag naturligtvis inte upp mer än en plats (om jag ens får sittplats), men annars om vagnen är ganska tom tycker jag det känns okej att låta mina grejer stå på sätet bredvid.

Ibland om jag i rusningstid fått en ledig plats på bussen och haft riktigt tunga väskor har jag valt att låta ryggsäcken "sitta" och stå bredvid. Om någon då frågat/ tittat mot platsen har jag bara hövligt sagt att jag hellre står och låter min tunga väska stå där. Naturligtvis skulle jag ge min plats åt någon äldre/sjuk som bättre behövde den. Visst, ibland kan man ställa väskan i gången, men när jag står inträngd i en gång på t-bana eller buss har jag upplevt att jag mest står i vägen för av- och påstigande om jag har ryggsäcken på eller dumpar den på golvet . Och på vintern när det är riktigt slaskigt kan det också vara lite jobbigt.

Häromdagen mitt på dagen satt jag med mina saker bredvid mig på t-banan, försjunken i tankar, och la inte märke till att det blev fler folk på tåget. En man frågade mig, hövligt om han kunde sitta där jag hade mina väskor. Jag reste mig direkt och sa att han gärna fick ta min plats istället, varpå han såg frågande på mig och sa att jag kunde sitta kvar. Jag förklarade att jag gärna stod upp, men att väskorna var tunga, och försökte övertyga honom att ta min plats - något han inte gick med på. Vi båda kände oss lite generade! Jag menade ju inget illa, och jag föredrar faktiskt ibland att stå, istället för att klämma ihop mig.

Kontentan är alltså att jag inte vill vara ohövlig, och vill ta hänsyn till mina medmänniskor! Jag är ganska väluppfostrad :). Men rent praktiskt så tycker jag att det inte spelar någon roll om min plats upptas av mig eller mina böcker, jag kanske ska av relativt snart och det är smidigare att stå en stund. Men problemet är väl att folk inte är vana vid min respons eller förstår hur man tänker. Är en plats en plats?

Svar: I vår trafikvärld av ständig trängsel, allmän oförståelse och vanlig ohövlighet är det provokativt att någon låter väskan sitta när det saknas sittplatser för andra. Människor är trötta och behöver sitta. Ryggsäckar och kassar är inte trötta.

Det finns på flertalet bussar ett utrymme att ställa sin väska på, och det finns golv, som sagt. Att du låter dina grejor ta en sittplats kommer alltid att störa de människor som måste stå, oavsett om du står själv för att låta väskorna sitta på “din” plats. Då får du härda ut med gliringar och sura blickar.

Eller, vilket är bättre, ställa din ryggsäck med mera på andra utrymmen än sittplatserna. Ta med en plastpåse för att kunna ställa dem på golvet om det är slaskväder.

Magdalena Ribbing