Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/20/brollopsforvantningar/

Fråga om hyfs och stil

Bröllopsförväntningar?

Fråga: Vår dotter är förlovad med en riktig svärmorsdröm. De är båda välutbildade och har bra jobb. Vi vill inte bestämma hur de ska planera denna fina dag men vad ska de kunna förvänta sig av oss när det gäller finansiell hjälp till bröllopet och typ av bröllopspresenter? Vid det här laget har de båda haft kompletta hushåll så de har fått gallra en hel del när de slog ihop sina påsar.  Vi har inte haft någon erfarenhet av just denna typen av bröllop förut.

Svar: Orsaken till att brudens föräldrar för i tiden brukade betala bröllopet och stå för en del utrustning som bröllopspresent till brudparets gemensamma hem var att kvinnor stod under sina föräldrars vård som ogifta, och sällan tjänade egna pengar, eller hade rätt att disponera sina pengar.

Brudens föräldrar bjöd till bröllopet, bestämde hur detta skulle gå till, vilka som skulle bjudas, liksom vad de ville ge i form av lakan, handdukar, bordsutensilier, möbler eventuellt. Efter bröllopet var det brudgummen som bestämde över sin frus pengar. Allt detta är ju numera totalt förlegat. Vi befinner oss i 2000-talet, vilket en del trycks vilja glömma just när det gäller sådant som att brudens föräldrar minsann ska betala bröllopet.

Att självförsörjande vuxna människor i dag förväntar sig, eller ibland (fast det verkar inte vara så i det här fallet) kräver, att brudens, och lika ofta brudgummens, föräldrar ska betala bröllopet med mera är både girigt och helt fel.

Vill brudparsföräldrarna frivilligt bidra till kalaset så är det säkert välkommet. Men beträffande vuxna människor som gifter sig handlar det om vad de själva vill och anser att de vill lägga ut sina egna pengar på. Då ska inte heller brudens eller brudgummens föräldrar blanda sig i hur bröllopet utformas.

Din dotter kan inte förvänta sig något specifikt från sina föräldrar, vilket ju inte alls hindrar att du kan fråga henne om du vill: "kan vi ge er lite ekonomiskt bistånd till bröllopsfesten, om ni tänker ha en sådan?" eller höra med henne om det är något speciellt hon önskar sig som bröllopspresent. Det kanske finns något ärvt föremål som kan vara roligt att få?

Men jag kan också tänka mig, med den långa erfarenhet jag har av frågor till min spalt, att brudparet kan komma att önska sig en bröllopsresa. I så fall föreligger ingen tradition att denna ska betalas av brudparsföräldrarna. Vill dessa bidra till resan så är det lika frivilligt som vänligt.

Magdalena Ribbing