Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 16:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/20/jackettbruk/

Fråga om hyfs och stil

Jackettbruk?

Fråga: Jag undrar om man måste ha frack eller om denna kan ersättas med jackett och i så fall vid vilka tillfällen? Jag trivs nämligen inte speciellt bra i frack och tycker jacketten är betydligt bättre estetiskt, men den känns även betydligt bekvämare att bära. Jag vet att britterna ofta använder jackett, men är det acceptabelt här i Sverige?

Svar: Frack är en klädsel för mycket högtidliga eller stora tillfällen, akademiska eller sådana som bröllop, stora banketter osv. När frack påbjuds som klädsel innebär det alltid en tillställning som pågår under kvällstid - den kan börja tidigare på eftermiddagen, exempelvis med en vigsel, men fortsätter då med en middag eller annan kvällsbjudning.

Klädkoden för frack heter Högtidsdräkt, eller numera också Frack.

Jackett brukar jag kalla för dagtidens frack, men den är en annan klädsel än fracken. Korrekt har man inte jackett efter kl 18, den är förbehållen bjudningar som avslutas på sen eftermiddag, alltså inte pågår under kvällstid.

I Storbritannien är jackett den vanliga bröllopsklädseln, Morning dress, därför att det är vanligt att bröllopsbjudningen avslutas före middagstid. Rocken är skuren på ett annat sätt än frackrocken, och byxorna är randiga. Morning Grey är en variant med rock och byxor i samma material, och anses lämplig endast till bröllop och kapplöpningar (!). Jackett används också vid synnerligen fina bjudningar exempelvis i diplomatiska kåren, vid kungliga dop och särskilt stiliga lunchbjudningar. I Sverige är jackett ovanlig.

Det är inte korrekt att ha jackett när det är frack som gäller, och heller inte tvärtom. Ens egen uppfattning om estetiken eller bekvämligheten i dessa sällskapsuniformer, som de ju är, betyder mindre än att man klär sig enligt angiven klädkod om man kan; det är alltid mest artigt, vänligt mot inbjudare och medgäster, och som sagt det korrekta.

Magdalena Ribbing