Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/24/servettkladdare/

Fråga om hyfs och stil

Servettkladdare?

Fråga: Jag har en fråga gällande servettanvändning. När jag har satt mig till bords lägger jag ju servetten i knät. Jag tycker att det är mycket obehagligt att inte vara ren runt munnen, både för min skulle och för andras, så jag torkar mig ganska ofta under en middag. Inte för att jag slabbar mycket, men ibland bjuds det på mat som kräver mer torkarbete. När jag torkar mig, vänder jag den smutsiga delen av servetten uppåt så att den inte kommer åt mina kläder. Problemet blir då att efter ett tag (detta händer inte varje middag) tar servetten slut. Kan man be om en ny servett eller låtsas man som ingenting? Hur beter man sig?

Svar: Men inte kletar du väl ner dig så mycket att en servett blir helt kladdig under en måltid? Hur äter du då? Eller vad är det för slags mat som gör att du blir så kletig? Spaghetti med köttfärssås? Taco?

Servetten används för att torka bort matkladd från mungiporna, och till det går det åt ett litet stycke av servetten, som du helt riktigt vänder inåt när du lägger tillbaka den i knät.

Om du nu råkar äta så att du kladdar ner en hel servett (det kan ju vara olyckligt små servetter!) så vet du ju detta om dig själv, och då föreslår jag att du har med dig pappersnäsdukar som du torkar dig om munnen med, och därefter knycklar ihop och lägger i en ficka eller din väska (som aldrig ska placeras på matbord).  Du kan inte be om en ny servett hemma hos någon, däremot på en restaurang.

Magdalena Ribbing