Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/24/utkladselprotest/

Fråga om hyfs och stil

Utklädselprotest?

Fråga: Jag har problem med maskerader. Jag älskar nämligen att anordna fester, och då brukar jag vilja ha maskerader. Men flera gånger har jag vänner som kommer outklädda, fast de vetat om maskeradens tema i flera månader i förväg. Jag brukar tänka att "en gång är ingen gång" och förlåta tabben första gången, men när det händer upprepade gånger med samma personer så förlorar jag ju lusten till att bjuda in dem när alla andra gillar att klä ut sig och inte verkar ha problem med detta.

Jag har för övrigt inte alltid maskerader, utan jag kan ha något så enkelt som middag, och då dyker samma personer upp oftast lite för sent och utan att ta med sig något som tack för att jag bjuder på mat. Hur förklarar jag för mina vänner att jag inte tycker det är särskilt snällt eller artigt att fullständigt strunta i värdinnan, som de verkar göra?

Svar: En sak är att du vill ordna maskerader, och vill bjuda dina vänner på sådana. En annan sak är att många människor ogillar att klä ut sig och föredrar fester i vanliga kläder. Att anstränga sig och att tvingas kosta på delar till klädseln för att anpassa sig till något man inte uppskattar kan vara problem för en hel del gäster. Det gör inte att man är ursäktad för totalt bristande anpassning när man har tackat ja till en bjudning med ett tema.

De vänner du har som inte vill klä ut sig behöver du inte bjuda när du ordnar maskerader. Skulle de fråga varför de inte blivit bjudna så säger du mycket vänligt att du har noterat att de inte tycker om maskerader, och därför bjuds de inte till sådana.

Men att det är samma personer som regelbundet kommer försent och inte vill visa uppskattning genom den numera (tyvärr) närmast obligatoriska gåbortspresenten för att du ordnar en bjudning är trist. Det verkar som om dessa personer saknar insikt i det som brukar kallas vanligt hyggligt uppförande, eller social kompetens, och du har två alternativ: stå ut med att de de inte tar med en present till dig, eller sluta bjuda dem överhuvudtaget. Du beskriver ju en väldigt generös attityd mot dina vänner, du bjuder mycket ofta på fester som dina vänner gärna går på; det är rimligt att du förväntar dig något slags motprestation av dina gäster efterhand.

Magdalena Ribbing