Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 18:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/25/olspillatgard/

Fråga om hyfs och stil

Ölspillåtgärd?

Fråga: Härom kvällen var jag ute på krogen med vänner och bekanta, och lyckades mitt i ett samtal vifta till med armen så olyckligt att mitt näst intill fulla ölglas stjälper över en främmande person och stora delar av hens skjorta blev dyblöt av öl. Själv undkom jag med undantag för lite sidoskvätt. Det hela berodde inte på berusning utan vanlig klantighet.

Så fort det hände blev jag förfärad, bad tafatt om ursäkt ett gäng gånger, frågade om jag kunde göra något eller bjuda på något, och hjälpte givetvis till att torka upp. Till svar fick jag att inget gick att göra, och människan vars kväll var potentiellt förstörd var givetvis inte så munter över det som hade hänt.

Har sedan dess funderat på om jag hade kunnat hantera det hela på ett mer stilfullt sätt, och på ett sätt som kanske hjälper personen som drabbats lite mer. Borde jag erbjudit mig att betala för tvätt? Och efter alla ursäkter, låtsas man som att inget har hänt och sköter sitt, trots att man sitter precis intill varandra? Någon skämtsam kommentar om det som hänt känns inte riktigt på plats.

Svar: Tråkig situation, både för den du spillde på och för dig. Men sådant händer, och det är ingenting att ställa till någon stor scen om. Du gjorde vad du kom på i ögonblicket. Men du hade också kunnat erbjuda dig att betala skjorttvätten. Synd att inte den nerspillda personen ville acceptera ditt erbjudande om att bjuda på en drink eller något annat – det hade underlättat både för dig och den bespillda personen.

Har man bett om ursäkt och gjort vad man har kunnat, så sitter man kvar och beter sig som vanligt, det är inte världens katastrof. Och du har helt rätt, skämtsamma kommentarer kan man med fördel avstå från.

Magdalena Ribbing