Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 08:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/25/spaltfraga/

Fråga om hyfs och stil

Spaltfråga?

Fråga: Jag har med glädje sporadiskt följt denna spalt på dn.se under ett tag. Det är underhållande läsning och Magdalena  ger goda råd. Ibland brukar jag diskutera det ena och det andra i etikettsammanhang med kvinnliga släktingar som gärna hänvisar till vad du rått och avrått. Jag brukar säga att du inte är någon auktoritet mer än någon annan, vilket ibland orsakar aningen förhöjda röster i sällskapet. Vi är fortfarande vänner.

Nu har jag faktiskt ingen riktig etikettsfråga, utan istället kanske mer en åsiktsfråga som jag hoppas att du tar dig tid till att svara på. Tycker du att folk, svenskar i allmänhet alltså, är alltför osäkra på sig själva? Som det verkar på många av de frågor du får är det så. Det frågas om småsaker och petitesser som bäst kunnat räknas ut på egen hand genom sunt bondförnuft och även har den s k gyllene regeln i åtanke. Är det olämpligt att berätta att man ska gå på toa?, Vilken färg på skorna ska jag ha när jag reser med tåg? eller Bör man tacka för att någon flyttar sig sedan man bett om det? Den typen av frågor alltså. Desperation i en självupptagen värld, eller något?

Svar: Så trevligt att du finner spalten nöjsam!

Men varför vill du ha synpunkter från någon som du inte anser är en auktoritet mer än någon annan? Vore det inte bättre att du frågade dina kvinnliga släktingar om deras uppfattning angående det du vill att jag ska resonera kring? Det kan säkert bli ett intressant samtal.

De exempel du ger känner jag inte igen - du har väl skruvat ett extra varv kring frågeställningar som du föreställer dig; jag kan inte erinra mig att någon har frågat mig varken om skofärg för tågresor, om det är olämpligt att berätta att man ska gå på toaletten (tvärtom är det jag som brukar framhålla att det är olämpligt att meddela både att man ska gå på toaletten och vad man avser göra där) eller om man ska tacka för att någon flyttar sig efter önskan om detta. Principiellt tycker jag inte att “folk” är osäkra, men många råkar in i, eller ut för, situationer som de inte behärskar, oftast på grund av bristande erfarenhet. Där kan jag bistå eftersom erfarenhet är just vad jag besitter.

Magdalena Ribbing