Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 02:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/26/ex-present/

Fråga om hyfs och stil

Ex-present?

Fråga: Jag har precis avslutat ett förhållande med min pojkvän, nu f.d.

Under förhållandet så fick jag en upplevelse i julklapp, av ett värde strax under tusenlappen. Den här upplevelsen är något som det var planerat att vi skulle göra tillsammans, utomlands (d.v.s., han har betalat både för sig själv och för mig).

Vi utnyttjade aldrig de här upplevelsebiljetterna under förhållandet, och nu undrar jag hur jag ska förhålla mig till min julklapp efter att förhållandet har tagit slut. Kan jag ändå be honom om att få utnyttja biljetten själv (eller i sällskap med honom, om vi båda skulle känna oss bekväma med det)?

Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till den här julklappen. Det känns dumt att be honom om något som det var meningen att vi skulle uppleva tillsammans. Å andra sidan hade jag inte gett tillbaka julklappen om den till exempel varit ett smycke.

Svar: När en relation avslutas brukar man försöka enas om vad som ska behållas av de gåvor av värde som man har givit varandra. Självklart skulle du ha givit din f d pojkvän tillbaka ett smycke eller annat föremål av värde – undantaget är kläder och väskor. Föremål av värde har man vanligen fått mot bakgrund av att relationen syftade till en gemensam framtid. Det är förmodligen mer ovanligt att man får – eller tar emot - dyrbarheter om förhållandet är avsiktligt kortvarigt.

Vardera parten i en avslutad relation avgör om och vad den andra får behålla, eller om det ska återlämnas. Att bara utan överenskommelse behålla det värdefulla som givits är fel och kan kallas girigt.

Din julklapp i form av en upplevelse har nog frusit inne när er relation har upphört. Men är ni fortfarande vänner föreslår jag att du pratar med din f d pojkvän om denna present. Säg att du gärna genomför den tillsammans med honom om det känns okej även för honom. Är det viktigt för dig att få denna upplevelse men han är ointresserad kan du säga att du kan tänka dig att använda din del ensam. Eller köpa ut hans del och ta med någon annan. Allt handlar om hur ni två uppför er gentemot varandra.

Magdalena Ribbing