Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/04/26/nykomlingsbjudande/

Fråga om hyfs och stil

Nykomlingsbjudande?

Fråga: Min pojkvän och jag flyttar snart till Stockholm. Ingen av oss är svensk så det finns många nya saker att tänka på. Frågan jag har är: bjuder man på mat och dryck när man är ny på jobbet? Typ att man tar med någonting från hemlandet och bjuder på? Eller gör man inte så här i Sverige? Hur ska min pojkvän göra när han börjar inom fyra veckor?

Svar: Nej, det är inte svensk tradition att en nyanställd bjuder sina nya arbetskamrater på något ät- och drickbart. Någon gång kan ett företag med omtänksam kultur se till att den som är ny bjuds på lite bättre invigningskaffe för att lära känna sina kolleger. Men inte heller det är vanligt.

Blir det efter en tid någon form av gemensamt möte, som de flesta arbetsplatser har då och då, så kan din pojkvän fråga om det skulle passa att han tar med något litet ätbart från sitt hemland. Det låter som en väldigt trevlig tanke, men det är viktigt att det inte blir något stort och fint, utan något litet och gott. Svenskar är vanligen rädda för att andra ska vara mer generösa än vad de själva är.

Magdalena Ribbing