Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fråga om hyfs och stil

Bröllopstalgräns?

Fråga: Är i den trevliga situationen att bli bjuden på en del bröllop och skulle gärna hålla tal de gånger jag känner att jag har en nära relation till någon i brudparet. Var dock bjuden på ett bröllop för något år sedan där jag tillfrågades om jag ville hålla ett tal. Jag hade dock inte räknat med den stora mängden talare och när sittningen var inne på sin tredje timme trodde jag att toastmastern glömt bort mig. Efter ytterligare cirka en timme hoppades jag att toastmastern glömt bort mig. Till slut fick jag ordet, höll mig mycket kortare än planerat, satte mig ner igen och fick vänta ytterligare på de sista talarna.

Jag upplevde situationen som mycket olustig eftersom jag tyckte att mitt tal inte tillförde något till festen utan bara drog ut på en oändligt lång (och i ärlighetens namn ganska tråkig) sittning. Sedan dess avstår jag gärna från att hålla tal då jag helst ser att sittningar inte skall vara för långa och att alltför många, alltför långa, och ofta ganska dåliga, inte sällan improviserade, tal skapar en dålig feststämning.

Nu gifter sig snart en av mina, sedan många år tillbaka, allra närmsta vänner och jag känner att jag gärna skulle vilja hålla tal, men jag är rädd för att hamna i en situation som den ovan, att mitt tal blir ett i mängden och inte tillför något. Hur kan jag undvika detta? Kan jag anmäla till toastmastern att jag gärna håller ett tal, men bara om det inte är fler än X tal totalt, kan jag stryka mig från talarlistan under sittningens gång om jag tycker att det har varit tillräckligt med tal, eller skall jag bara strunta i mitt tal?

Svar: Du beskriver perfekt den situation som uppstår på allt fler bröllop: alldeles för många tror att de måste hålla tal, de tror att ju längre talet är dess bättre och att talets längd är en mätare på hur mycket vän talaren är med festföremålet. Allt fler anser att de ska visa videos, spela musik, uppträda i halvtimmeslånga sketcher, toastmaster förmår inte sätta stopp, gästerna orkar inte höra på, middagen tar hela natten, det blir ingen tid till samtal eller dans och hela kalaset blir segt och tråkigt.

Inget tal borde vara längre än tre minuter men gärna kortare. Ett tal ska vara genomtänkt, inövat och vänligt. Ingen gäst vill höra om brudens eller brudgummens liv från första blöjan till bröllopsdagen. Ingen gäst är intresserad av hur rolig bruden var som fyraåring, eller att lyssna till en redogörelse för brudgummens olika kärlekspartners, resor, fadäser osv.

Så ta kontakt med toastmaster-madame, föreslå efter dina egna genomlidna erfarenheter att det sätts stopp efter tre minuter (kan göras på olika skämtsamma sätt) och att talarna är informerade i förväg om att de har allra högst tre minuter på sig. Då klarar de av att avbrytas efter den tiden, få rött kort och förmås sätta sig. Kan du och toastmaster-madame organisera detta kommer detta bröllopskalas att bli roligt, spänstigt, underhållande.

Du kan om du vill avanmäla dig från talarlistan under festens gång och du kan villkora ditt talande så att du avstår om talen blir fler än tio eller vad du tycker verkar okej.

Sist: det är jättebra att du tänker som du gör, vore alla så pass hänsynsfulla skulle många bröllopsfester bli mycket roligare!

Magdalena Ribbing